Rolando Toro -Oorsprong van Biodanza

Rolando Toro Araneda is de grondlegger en schepper van Biodanza wat nu wordt gepraktiseerd door heel Europa, Zuid Amerika, Zuid Afrika en Japan. Hij is recentelijk genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede voor zijn werk met Biodanza over de afgelopen veertig jaar.


Geboren in Concepcion, Chili 19e april 1924, hij heeft vele wegen en carrières gevolgd waaronder onderwijzer, medicus, psychiater, medisch research, poëet, artiest, verzamelaar van Afrikaanse kunst en Antropoloog. Alles heeft op verschillende manieren bijgedragen tot de ontwikkeling van Biodanza - zijn levenswerk.


Hij heeft vele academische posten bezet waaronder de stoel van expressieve Psychologie aan de katholieke universiteit van Santiago in Chili.


Hij publiceerde boeken over poëzie en psychotherapie en had tentoonstellingen van zijn schilderijen in Brazilië, Italië en Frankrijk. Hij heeft in verschillende landen geleefd waaronder Argentinië, Brazilië en Italië. Sinds 1998 is hij teruggekeerd naar zijn geboorteland Chili. Hij overleed op 16 februari 2010.


Rolando Toro zochtin zijn werk naar een manier waardoor mensen zichgelukkiger zouden voelen dooreen verandering van binnenuit. Hij begon met het geven van dans en beweging in combinatie met zorgvuldig gekozen muziek en merkte dat de mensen veranderden. Door de jaren heen heeft hij Biodanza steeds verder ontwikkeld en werd het een systeem met inzichten uit de biologie en menswetenschappen.


Gunstige effecten van Biodanza


- Het heefteen diep ontspannende werking op je lichaam
- Het versterkt je immuunsysteem

- Het reguleerthet centrale en hormonale zenuwstelsel


Biodanza is, buiten dat het heel plezierig en genieten is, echt gezond voor lijf en geest. Rolando Toro zelf is hiervan het levende bewijs geweest. Tot zijn 85ejaar heeft hij gedanst.

"Biodanza nodigt ons uit intens te genieten van het moment. Als we in het hier en nu zijn, wordt het leven fantastisch en is elk moment vol van verrukking. Biodanza is eigenlijk het opnieuw ontdekken van liefde.


Door biodanza ontdek je datgene wat in potentie in jezelf aanwezig is. Dat is mooier dan je zelf kunt vermoeden. Iedereen heeft het verlangen zichzelf uit te drukken. Je lichaam wijst je de weg. In de ontmoeting met de ander maak je verbinding met jezelf. Door biodanza ontdek je wat werkelijk belangrijk voor je is."


“Je moed en je verlangen om te leven nemen toe. Je relaties met partners, vrienden en ouders verbeteren. Je krijgt meer toegang tot liefde. Je creatieve vermogens nemen toe. Je hebt meer energie voor je werk en studie. Je bent tevreden met jezelf en ziet de kwaliteit van je leven toenemen."
(Rolando Toro Araneda)